Η εβδομάδα που πέρασε στα εργαστήρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας περιείχε εύρος θεμάτων και τεχνικών στις ζωγραφιές των παιδιών



Στο α' έτος ζωγραφικής (στ' δημοτικού - β' γυμνασίου) τα παιδιά ασχολήθηκαν με ινδική τέχνη--σχέδιο μανταλα, με το ιαπωνικό τοπίο και με ανοιξιάτικο θέμα--ανθισμένη αμυγδαλιά. Στόχος είναι η ολομέλεια της τάξης να έρθει σε επαφή με την τέχνη ανά τον κόσμο και με τους εικαστικούς τρόπους που αποδίδουν την εικόνα διαφορετικοί καλλιτέχνες απο αδιαφορετικές κουλτούρες. Ετσι αφού τους παρουσιάστηκε ένα έργο τέχνης αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού που χαρακτηρίζει το θέμα,τα παιδιά μπήκαν στην διαδικασία παρατήρησης και σχολιασμού.  Ως προς την απόδοση της εργασίας για την ινδική τέχνη--σχέδιο μαντάλα, τα παιδιά εξοικιώθηκαν στην διαχείριση της υπομονής, στην επιμέλεια του επαναλαμβανόμενου σχεδίου αλλά και στην επιλογή των αποχρώσεων που θα ταίριαζαν. Ως προς το ιαπωνικό τοπίο τα παιδιά εξοικιώθηκαν με τα τυπώματα πλαστικών χρωμάτων πάνω  σε αφρό ξυρίσματος, με το σχέδιο ψαριών koi, και με την ενοποίηση του "ουρανού" με την ζωγραφισμένη λίμνη. Τέλος για το ανοιξιάτικο θέμα τα παιδιά συνέθεσαν μια εικόνα με την τεχνική του κολάζ κατασκευάζοντας αναπτύγματα λουλουδιών, δημιουργώντας μικρότερα λουλούδια από γκοφρέ χαρτί αλλά και με πλαστικά χρώματα την υπόλοιπη ζωγραφική επιφάνεια.







Της Ευαγγελίνας


Τα παιδιά του Β έτους καβαλέτο(γυμνασίου-λυκείου), επισκέφθηκαν την μόνιμη συλλογή Κατσίγρα, συγκεκριμένα το έργο του Μόραλη "γυμνό μοντέλο" και ήρθαν σε επαφή με τον ορθό τρόπο σχεδιασμού του ανθρώπινου σώματος. Μετρήματα-κλίσεις-άξονες-διαστήματα-ορθή τοποθέτηση στο σχεδιαστικό πλαίσιο και μορφοπλαστικοί όγκοι έγιναν αντικείμενο μελέτης. Η εργασία θα ολοκληρωθεί και μετά τις διακοπές του Πάσχα. 



Στο α' έτος καβαλέτου τα παιδιά ασχολήθηκαν με ένα πασχαλινό θέμα. Την ζωγραφιά τους την διαχειρίστηκαν ατομικά φιλοτεχνώντας την με το προσωπικό τους στυλ. Η τεχνη της εικονογράφησης κυριαρχεί και η αισθητική που αποπνέουν τα έργα είναι ανάλαφρη και εύθυμη. 


Υπεύθυνη εικαστικός
Ρασάικου Δήμητρα




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις