Πρόταση προσέγγισης του θέματος "Γυναίκα"

Γοργώ" - Ρασάικου Δήμητρα, σχέδιο με γραφίτη & ψηφιακή επεξεργασία , 80Χ54 cm, 2017-2018.
..Σύμφωνα με την Θεογονία του Ησίοδου και όπως ήδη είναι γνωστό, η Γοργώ (Μέδουσα) ήταν η μία από τις τρείς Γοργόνες-κόρες του Φορκέα και της Κητούς και κατοικούσε πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η πλέον διαδεδομένη ιστορία σχετικά με την Μέδουσα είναι ο θάνατός της από τον Περσέα,που την αποκεφάλισε μετά από εντολή του τύραννου Πολυδέκτη.
Όμως στο έργο του Οβίδιου "Μεταμορφώσεις", χαρακτηρίζεται ως μία πολύ όμορφη κοπέλα που με την εμφάνισή της, προσέλκυσε τον πόθο του Ποσειδώνα στο ιερό της θεάς Αθηνάς. Αυτό το γεγονός θύμωσε την θεά και για εκδίκηση μετέτρεψε τα όμορφα μαλλιά της Μέδουσας σε φίδια, ώστε όποιος την κοιτούσε να πέτρωνε από τον φόβο του.Ωστόσο όσοι την είδαν ιδίοις όμμασι, την θαύμαζαν για τα έντονα χαρακτηριστικά της και τα μακριά ξανθά μαλλιά της..
Κατά προσωπική προσέγγιση, δόθηκε το σύμβολο του φιδιού ως σύμβολο δύναμης και θηλικής εξουσίας (δεδομένο σύμβολο από την αρχαιότητα / βλ. "Θεά των φιδιών"--Μινωική εποχή), το ακάλυπτο στήθος ως σύμβολο μητρότητας-γονιμότητας (και πάλι ως αρχέτυπο σύμβολο) καθώς και το βλέμμα προς το επάνω μέρος, που ανεπιτήδευτα οδηγεί το βλέμμα του θεατή ανοδικά, ως αναφορά στο σημείο του μύθου της εκδίκησης από την θεά Αθηνά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις